Az egyedi alkatrészgyártás alapvető a gépek akadálytalan működéséhez

A gépek és eszközök optimális működéséhez sok esetben van szükség egyedi alkatrész használatra. A technológia fejlődésével a gyártástechnológiában egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek arra, hogy a gépek megfeleljenek a korszerű elvárásoknak. Tökéletesen működő gép azonban nincs tökéletesen elkészített alkatrész vagy egyedi alkatrészgyártás nélkül. A színvonal mellett a gyorsaság és a precizitás is felértékelődött. Mi több: arra is fokozottan figyelnek, hogy minimálisra csökkentsék vagy teljesen kiiktassák a fölösleges és időigényes eljárásokat. A gördülékenység és a termelékenység biztosítása mérvadó a gyártási folyamatok során.

Az egyedi alkatreszgyartas muszaki es gazdasagi elonyei - szinkronbt.hu

Az egyedi alkatrészgyártás során jelentkező főbb előállítási szakaszok

Az alapvető műszaki követelményeknek való megfelelés mellett kimagaslik a naprakész technológiai berendezésekkel való rendelkezés. Ez az egyedi alkatrészgyártás esetében különösen fontos, hiszen mind műszaki, mind pedig gazdasági szempontból meg kell, hogy feleljen az elvárásoknak. Továbbá az egyedi alkatrészgyártás tervezési és előállítási szakaszában ugyancsak fontos az idő-, energia- és költséghatékonyság. A termék színvonalának biztosításában szükség van az automatizálási folyamatokra is. Az alkatrészek – felhasználásuktól függően – különféle módokon készülhetnek, hogy a végén a legmegfelelőbb példány kerülhessen a szakemberek kezébe.
Az alkatrészgyártás folyamatának technológiai szakaszai vannak, melyek között megkülönböztetik: az esztergálást, a fúrást, a bordamarást, valamint a palástköszörülést. Az egyedi alkatrészgyártásnak és megmunkálásnak is különféle fázisai vannak, így: a nagyoló, a félsimító, valamint a simító fázisok.

Színvonal és precizitás az egyedi alkatrészgyártás procedúrájában

Az előírt minőségi elvárásoknak való megfelelés mellett nem nélkülözik azt a szempontot sem, hogy a gyártás minél kevesebb költséggel terhelje az igénylőt. Az egyedi alkatrészgyártás körültekintő tervezési- és részfeladatokat is igénylő műveletként is számon tartható. Ehhez szorosan hozzátartozik a műveleti méretek, valamint a tűrések meghatározása, a legalkalmasabbnak bizonyuló szerszámgép kiválasztása. Ez utóbbiak között a leggyakrabban használt típusméretű szerszámgépek között szerepel az eszterga, a köszörű-, valamint a marógép. A fő célkitűzések között itt is élen jár a gyorsaság, a precizitás és a gazdaságosság elve szerinti eljárás.
A Szinkron Bt. már több mint három évtizedes múlttal rendelkezik. Ez alatt az idő alatt kiforrott abbéli meggyőződése, hogy a megfelelő alkatrészellátó háttér nagyban hozzájárul egy cég sikeréhez. Ön átad egy vázlatot a gyártandó eszköz vagy egy egyedi alkatrész elkészítésének igényével. A Szinkron Bt. szakemberei pedig mindent megtesznek annak érdekében, hogy a végén a lehető legoptimálisabb példányt tarthassa a kezében.