A galvanizalas jelentosege a hetkoznapi eletben - szinkronbt.hu

Tulajdonképpen mit jelent a galvanizálás?

Ezt kérdezte tőlem egy baráti összejövetelen az egyik ismerősöm, mert nem értette, hogy erre kinek van szüksége. Akkor jöttem rá, hogy az emberek jó részének fogalma sincs arról, hogy egyes technológiákkal nap mint nap találkoznak, és élvezik az előnyeit, anélkül, hogy tudnának róla. Ennek apropóján gondoltam arra, hogy megírom ezt a kis cikket.
A galvanizálás olyan folyamat, amely során egy vékony védőréteget alkotunk egy fém felületén egy másik fém segítségével. Ez a technológia kiemelkedő jelentőséggel bír a hétköznapi életünkben, hiszen számos területen találkozhatunk galvanizált tárgyakkal és eszközökkel.

Mindennap találkozunk az így készült tárgyakkal

Az egyik leggyakoribb alkalmazása a galvanizálásnak az ón- vagy cinkbevonat, amely megvédi a vas és acél anyagokat a korróziótól. A kerítések, a korlátok, és a kerti bútorok fém váza gyakran rendelkeznek galvanizált bevonattal, amely segít meghosszabbítani az élettartamukat és megőrizni az megjelenésük esztétikáját.
A galvanizált acélt nem csak a kültéri berendezések tartósabbá és szebbé tételéhez használják. A háztartási készülékek, mint például a mosógépek vagy hűtőszekrények egyes alkatrészei is gyakran rendelkeznek ilyen védőréteggel, amely megakadályozza a rozsdásodást és növeli ezeknek az eszközöknek tartósságát. Emellett az autóiparban is széles körben alkalmazzák a galvanizálást – a csavarok, a csapágyak, a karosszéria, és a fékalkatrészek is gyakran galvanizáltak a nagyobb kopásállóság és a korrózió megelőzése érdekében. Ugye már meg sem lepődik senki, ha azt mondom, hogy a galvanizálás egyszerűen kikerülhetetlen az elektronikai iparban is. De még a háziasszonyok is találkozhattak már galvanizált konyhai eszközökkel, például konzervnyitók, kések, vagy szeletelők formájában.

Mindenhol ott van ez a technológia

Ennek a technológiának jelentősége nem korlátozódik az előző példákra. Szinte mindenhol találkozhatunk galvanizált tárgyakkal és eszközökkel a hétköznapi életünk során. Még az orvosi iparban is rendkívül fontos a galvanizálás. Az implantátumok és orvosi eszközök, például csavarok vagy szögek, gyakran vannak bevonva különféle fémrétegekkel, annak érdekében, hogy minél hosszabb ideig kompatibilisek maradjanak az emberi testtel.
A galvanizálás segítségével a fémek élettartama meghosszabbítható, a korrózió és oxidáció elkerülhető, és ezáltal megnövelhető a legkülönfélébb fém alkatrészek és berendezések megbízhatósága és élettartama.